w

Trenger befolkningen i Norge mer jod?

Diskusjonen om jodinnholdet i ulike arter av tare går fremdeles høyt når taredyrkerne møtes.

24.09.201912:38 Heidi Meland

På den ene siden viser ny forskning at folk i Norden har for lite inntak av jod, men på den andre siden blir det også advart mot å bruke for mye tare i kostholdet på grunn av faren for forgiftning. Les artikkelen Er inntaket av jod tilstrekkelig? i Tidsskriftet for den norske legeforening.

Konklusjonen her er at ny forskning bekrefter at jodinntaket er utilstrekkelig blant unge kvinner, gravide, ammende, spedbarn som fullammes og de som får i seg lite melk og lite mager fisk. Utilstrekkelig jodinntak er spesielt bekymringsfullt hos kvinner i fertil alder, fordi jod er essensielt i fosterutviklingen.

Samtidig er jodinnholdet spesielt i sukkertare så høyt at det blir advart mot ukritisk bruk i matlaging hjemme. Les også Mattilsynet sin vurdering Er det trygt å spise tang og tare?

Innholdet varierer sterkt fra art til art, og vil også endres ved behandling som forvelling og blanchering.

Taredyrkerne i Norge er blitt enige om å bruke følgende merking på sine produkter:

«Tang-/Tarearten» har et naturlig høyt jod-innhold. Anbefalt daglig inntak av jod er 0,15 mg. Et for høyt inntak av jod over tid kan påvirke skjoldbruskkjertelen.

Næringsinnholdet skal oppgis i samsvar med gjeldende krav, og angir hvor mye jod det er pr. 100 g.

For blandingsprodukter skal produsenten selv beregne og merke mengden jod i mg pr 100 g av blandingsproduktet.